Adi insan kimdir? diye sorduklarında imam: sahip olduğu şey, kendisini allah’tan alıkoyan (gafil eden) kimsedir. Buyurdular.
Ailesini geçindirmek için rızık peşinde olan kimsenin mükafatı, allah yolunda cihad eden kimsenin mükafatından daha fazladır.
Aklın en üstün mertebesi, insanın kendi nefsini tanımasıdır.
Allah,boşuna cedelleşmeyi, israfı ve ağız açmayı sevmez.
Biz tıpkı resulullah (sav) gibi verdiği sözü yerine getirmeyi kendisi için borç bilen bir ehl-i beytiz.
Boş işler, boş sözleri gerektirir.
Büyük kardeş baba yerindedir.
Cimrinin rahatlığı, kıskancın lezzeti, çabuk usananın vefası ve yalancının da yiğitliği olmaz.
Cömert, yemeğini yesinler diye halkın yemeğini yer. Ama cimri, yemeğini yemesinler diye halkın yemeğini yemez.
Dosta karşı alçak gönüllü, düşmana karşı tedbirli, halka karşı da güler yüzlü ol.
Günahtan tevbe eden, günah işlemeyen kimse gibidir.
Herkesin dostu onun aklıdır; düşmanı ise cehaletidir.
Hırs ve hasetten kaçının, çünkü geçmiş ümmetleri bu iki sıfat helak etmiştir; cimrilikten sakının; o mü’min ve hür insanda bulunmayan bir afettir ve imana aykırıdır.
İbadet, çok namaz kılmak ve çok oruç tutmak değil; ibadet, allah’ın işleri hakkında çok düşünmektir.
İlim olgunluk ve ilim, derin anlayışın nişanelerindendir. Susmak, hikmet kapılarından bir kapıdır. Susmak (boş yere konuşmamak) muhabbbet kazandırdığı gibi her hayrın da kılavuzudur.
İmamet dinin yularıdır, müslümanların düzeni, dünyanın ıslahı ve mü’minlerin izzetidir. İmamet, islam’ın gelişen kökü, yücelen budağıdır. İmam ile namaz, zekat, oruç, hac tamamlanır; imam ile fey’i ve sadakat çoğalır, imam ile hadlar ve hükümler uygulanır ve sınırlar korunur.
İman, farzları yerine getirmek, haramlardan kaçınmak, kalple allah’ı tanımak, dille ikrar etmek ve azalarla amel etmektir.
İmanın dört rüknü vardır: allah’a tevekkül etmek, allah’ın kazasına rıza göstermek, allah’ın emrine teslim olmak ve herşeyi allah’a havale etmek.
İnsanlara muhabbet beslemek aklın yarısıdır.
Kulların en seçkini kimlerdir? diye sorduklarında: “kulların en iyisi, iyi iş yaptığında hoşnut olan, kötü iş yaptığında mağfiret dileyen, kendisine bir nimet verildiğinde şükreden, sıkıntıya düştüğünde sabreden ve sinirlendiğinde de affeden kimsedir. Buyurdular.
Bu site tüm dünyada etki yaratmış sözleri aramanızı sağlayan bir arama motorudur. Sitemizde 75.000'den fazla sayıda söz bulunmaktadır. Beğendiğiniz sözleri saklayabilir ve sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.