"Graham Fuller - Türkiye’de amerikan aleyhtarlığı yükseliyor ve türk solu ile aşırı sağcı türk milliyetçileri arasında umulmadık bir birliktelik oluşturulmuş durumda. Bu birliktelik, amerikan aleyhtarlığı ve düşmanlığı noktasında birleşiyor." hakkında yaptığınız yorumlar da hakeret içeren yada onur kırıcı cümleler olmamalıdır. Lütfen sanata saygı çerçevesinde yorum yapınız. Diğer tüm sözlerde olduğu gibi "Graham Fuller - Türkiye’de amerikan aleyhtarlığı yükseliyor ve türk solu ile aşırı sağcı türk milliyetçileri arasında umulmadık bir birliktelik oluşturulmuş durumda. Bu birliktelik, amerikan aleyhtarlığı ve düşmanlığı noktasında birleşiyor." Sözlerine atılan hiçbir hakaret, küfür, argo içeren yorum kabul etmeyecektir. Göstermiş olduğunuz hassasiyetin tüm sözler için geçerli olduğunu unutmayınız.
Bu söze henüz yorum yapılmamış.
Türklerin perspektifinden müslüman kardeşler çok radikal görülebilir. Ama ben türkiye'dekiler de dahil müslüman hareketlere geniş bir uluslararası perspektiften bakmaya çalışıyorum ve dünyadaki diğer islamcı hareketlerle kıyaslıyorum. Bu açıdan müslüman kardeşler'i şiddet kullanan el kaide, pakistan'daki köktendinciler veya afganistan'daki taliban'la kıyaslayınca o kadar radikal görmüyorum. Müslüman kardeşler'i çizginin ortasında görüyorum, orta dereceden ılımlıya doğru bir yerde duruyorlar bence.
Türkiye, müslüman kardeşler ve arap dünyasından bahsettiğimde de bunu geniş bir perspektifte görüyorum. Türkiye’nin bu alandaki başarısından bahsettiğimde ise türkiye’nin kesinlikle daha islami olmasını, türkiye’de daha çok islamcı parti olmasını, islam’ı politikaya daha çok katmasını önermiyorum. Müslüman ve islami hareketler tüm islam dünyasında çok güçlü. Toplumlara ciddi problemler oluşturuyorlar. Türkiye bu hareketleri politik sisteme entegre ederek bu sorunu başarıyla çözdü. Yeni seçimler gelir, nihayetinde ak parti kaybeder, sonra tekrar normal bir parti çıkar. Bu en önemli başarı. Benim kişisel hissiyatım ise türkiye’de daha çok sol hareket görmek isterdim. Çünkü bence en büyük ihtiyaç bu.
Obama yönetimi ne yazık ki bazı açılardan bush yönetiminin yalnızca bakış açısını değil, hem bush hem de ondan önce clinton yönetimleriyle çalışmış dış politika uzmanlarını da miras aldı. Amerikan hegemonyası, amerikan hakimiyeti vizyonu sürüyor.
Türkiye artık eski deyişle "batı'nın sadık müttefiki" değil. Ama batı'nın reçetelerini uygulamasa bile, yaptıklarından batı da faydalanacak.
İslam'ı ortadoğu'nun dini geleneğine yabancı bir şey olarak görmek çok yanlış olur. İslam, bölgenin daha derinlerinde yatan dürtülerinin ve kültürlerinin pek çoğunu benimser, temsil eder ve devam ettirir.
Bence uzun zamandır türk dış politikasının ileri gelenleri için de bazı çevreler, yalnızca abd'nin ve nato'nun bölgedeki uzantısı olma konusunda kuşku duymaya, bunun türkiye'nin çıkarlarına tamamen hizmet etmediğine inanmaya başlamıştı. Bunu sadece islamcılar düşünmüyordu; asla böyle olmadı. Kemalistler de, ordu da, sol da, başka çevreler de türkiye'nin çıkarlarının abd ile sıkı fıkı dost olmaktan öteye geçtiği görüşündeydi.
Abd kendisinin baskın hegemonik rolünün tüm dünyaya hakim olmasını istiyordu. Özellikle sovyetler yıkılıp, ortada başka süper güç kalmayınca 21'inci yüzyılın amerikan yüzyılı olması umudu ortaya çıktı.
Bu site tüm dünyada etki yaratmış sözleri aramanızı sağlayan bir arama motorudur. Sitemizde 75.000'den fazla sayıda söz bulunmaktadır. Beğendiğiniz sözleri saklayabilir ve sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.